Tips & Trics voor een succesvolle barbecue!
-
Steek de barbecue tijdig aan, tenminste een uur van tevoren
-
Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u aanmaakblokjes, die u vervolgens aansteekt. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.
-
Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.
-
Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.
-
Geef het vlees de tijd om bruin te worden: teveel om en om draaien is niet goed.
-
Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het sappiger.
-
Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees om op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
-
Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat je het roostert.
-
Strooi van tevoren nooit zout op het vlees: er verschijnt dan vocht, wat het bruin worden bemoeilijkt.
-
Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Laat het even liggen, later laat het vanzelf los.
-
Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden. Ga uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur.
1. Rundvlees (biefstuk) - rood/rose
2. Kalfs- en lamsvlees en spiesen - rose/gaar
3. Varkensvlees en papilottes - helemaal gaar
4. Voorgegaarde producten zoals: worstjes, spareribs, kipproducten.
-
Bij een barbecue met verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.
-
Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.
-
Voor de gasbarbecue geldt dan de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.