Tips & Trics voor een succesvolle barbecue!

  • Steek de barbecue tijdig aan, tenminste een uur van tevoren

  • Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u aanmaakblokjes, die u  vervolgens aansteekt. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.

  • Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.

  • Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.

  • Geef het vlees de tijd om bruin te worden: teveel om en om draaien is niet goed.

  • Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het sappiger.

  • Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees om op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.

  • Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat je het roostert.

  • Strooi van tevoren nooit zout op het vlees: er verschijnt dan vocht, wat het bruin worden bemoeilijkt.

  • Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Laat het even liggen, later laat het vanzelf los.

  • Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden. Ga uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur.

    1. Rundvlees (biefstuk) - rood/rose
    2. Kalfs- en lamsvlees en spiesen - rose/gaar
    3. Varkensvlees en papilottes - helemaal gaar
    4. Voorgegaarde producten zoals: worstjes, spareribs, kipproducten.

  • Bij een barbecue met verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.

  • Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.

  • Voor de gasbarbecue geldt dan de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.